arhitecturez

Februarie 15, 2012

Metalul in constructii

Filed under: de'a lungul timpului — crisulish2 @ 11:33 am

 

Utilizarea fierului in constructii este foarte veche, datand din primul mileniu i.C; era insa produs in cantitate mica si folosit doar pentru confectionarea unor piese de legatura si de ranforsare. Pana la revolutia industriala, materialele de constructie majora erau lemnul si piatra.

Prima constructie din fonta dateaza din a doua jumatate a sec XVIII – podul peste Severn la Coalbrookdale, GB (1777), 30 m deschidere.

Diferenta fizica intre fonta si fier este determinata de continutul in carbon, ce se traduce in caracteristici si procedee de producere diferite. Fonta este casanta, se toarna in forme, rezista bine la compresiune. Fierul este un material dur, maleabil, elastic si ductil, rezista bine la intindere; este fasonabil, se incovoaie, se contracta sau se dilata, dar nu se rupe. Elementul predilect al fontei este stalpul, cel al fierului este grinda.

La inceputul sec XIX, inmultirea incendiilor ce afecteaza cladirile din lemn, determina adoptarea sistemului constructiv metalic, in ciuda cheltuielilor suplimentare pe care le implica.

In prima jumatate a sec XX utilizarea pe scara larga  a otelului in constructii se muta in SUA; constructia de „zgarie-nori” foloseste otelul pentru rezistenta sa dar, in general, il ascunde sub placaje de piatra. ( Empire State Building, Rockefeller Center). Noul mod de a construi, repetand la infinit pe verticala acelasi tip de etaj cu structura din stalpi si grinzi de otel, aduce dupa sine rationalizarea executiei, montajul uscat si prefabricarea.

Empire State Building

Empire State BuildingRockfeller Center

   

In Europa anilor ’30 Jean Prouve da un nou impuls folosirii metalului in   constructii. Desi preocuparile sale se indreapta indeosebi spre fatade, grija pentru detaliu, originalitatea in fasonarea otelului, conduc la noi reflectii arhitecturale privind utilizarea otelului. Robert le Ricolais, inginer-artist, contemporan cu Prouve, realizeaza sisteme structurale originale, bazate pe cabluri si tevi.

Ca exemple reprezentative pentru arhitectura ultimelor decenii pot fi retinute: Centrul National De Arta si Cultura George Pompidou, Paris (1971, Renzo Piano, Richard Rogers); Sediul bancar HONGKONG (1975, Norman Foster); Institutul lumii arabe, Paris (1988, J. Nouvel, P. Soria, G. Lezenes si Architecture Studio); Piramida de la Luvru (1989, I.M> Pei, G. Duval, M. Macary), s.a

Institut du Monde Arabe

Institut du Monde ArabeLuvruCentrul-Georges-PompidouSediul Bancar Hong Kong

Reclame

Share this:

Dacă ți-a plăcut:

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: